SKOŘICOVÝ MRKVOVÝ KOLÁČ

Suroviny:

  • 200 g mrkve
  • 2 střední jablka
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 ml polotučného mléka
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g čekankového sirupu (stévie nebo jiného sladidla)
  • 1 lžíce vanilkového aroma
  • 40 g arašídového másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1,5 lžíce holandského kakaa
  • 1,5 rovná lžíce kypřicího prášku
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 2 kostičky 90% čokolády

Postup:

  1. Ovesné vločky rozmixujeme v robotovi na ovesnou mouku.
  2. Mrkev najemno nastrouháme nebo rozmixujeme v mixéru.
  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a v mixéru umixujeme s trochou vody na pyré.
  4. Nejdříve si smícháme sypké ingredience – rozmixované ovesné vločky se špaldovou mouku.
  5. Přidáme dvě vejce, jablečné pyré, mrkev, tvaroh, mléko, arašídové máslo a promícháme.
  6. Dosladíme čekankovým sirupem nebo jiným sladidlem, přidáme skořici, perníkové koření, vanilkové aroma, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu.
  7. Důkladně promícháme.
  8. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme 30 minut při 190 stupních.
  9. Na teplý koláč ještě nastrouháme najemno vysokoprocentní čokoládu, aby se stihla rozpustit.

Energetická hodnota celkem: 6 665 kJ (1 587 kcal), 76 g bílkovin, 193 g sacharidů, 56 g tuků

Energetická hodnota na 1 porci: 833 kJ (198 kcal), 9,5 g bílkovin, 24 g sacharidů, 7 g tuků