Nová doporučení v příjmu bílkovin pro sportovce

Příjem bílkovin je ve sportu velice ožehavým tématem a za ta dlouhá léta plná diskuzí a hádek se shodneme na tom, že se vlastně na ničem neshodneme. Nedávná systematická studie pod záštitou vědeckého pracovníka z univerzity ve Stirlingu však před nedávnem vzala problematiku konečně do svých rukou a stanovila nové mezinárodní směrnice pro příjem bílkovin (proteinů) u atletů. Tato doporučení jsou součástí aktualizovaného prohlášení Mezinárodní asociace atletických federací (IAFF).

Bílkoviny (proteiny) jsou makromolekulární látky složené z velkého množství aminokyselin, které jsou vzájemně spojené peptidickou vazbou. V tělesných tkáních jsou bílkoviny zastoupeny až z 80 % a ve vysoké míře jsou obsaženy ve svalové tkáni. Tam plní převážně funkci stavební.

Intenzivní trénink sportovců klade důraz na fyziologické systémy, které vyžadují nutriční podporu pro optimální zotavení (regeneraci). Zvýšený příjem bílkovin ve stravě vede u sportovců k větší adaptaci na trénink, lepšímu sportovnímu výkonu a pomáhá při manipulaci s tělesným složením (tuk / sval).

Příjem bílkovin

Cílem atletů, kteří usilují o lepší regeneraci svalových bílkovin po tréninku by mělo být navýšení příjmu bílkovin na 1,6 gramů na kilogram tělesné hmotnosti.

Sportovci, kteří omezují příjem energie (kalorií) ve stravě a jejich cílem je minimalizace tělesného tuku, mohou příjem bílkovin navýšit na 1,6 až 2,4 gramy na kilogram tělesné hmotnosti.

Základem celkového úspěchu je nicméně optimální stanovení celkového energetického příjmu a správné rozložení dalších živin (sacharidy, tuky, vitaminy, minerální látky, voda, vláknina). Pokud si nevíte rady se svým ideálním energetickým příjmem a příjmem živin, neváhejte kontaktovat naší nutriční specialistku.

Použité zdroje:
Oliver C. Witard, Ina Garthe, Stuart M. Phillips. Dietary Protein for Training Adaptation and Body Composition Manipulation in Track and Field Athletes. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2019; 1 DOI: 10.1123/ijsnem.2018-0267