Odpověď na tuto otázku závisí na tom, do jaké míry se nám v předchozích jídlech povedlo naplnit naše nutriční požadavky. Pokud je večeře jídlo, kdy si na sebe uděláme konečně po uspěchaném dni čas a během dne jsme nenaplnili svou denní potřebu sacharidů, můžeme do večeře sacharidy zařadit v tomto odpovídajícím (chybějícím) množství. Naopak pokud byla strava během dne bohatá a někde jsme třeba i se sacharidy „ujeli“ (např. velká porce těstovin nebo dort na oslavě narozenin), uzpůsobíme tomu příjem sacharidů a energie ve večeři. Večeří tak může být jak plnohodnotné jídlo s přílohou či pečivem, tak i lehký pokrm v podobě zeleninového salátu s kuřecí masem nebo vejcem. Vždy závisí na konkrétní situaci a celkové energetické potřebě každého jedince.
Samozřejmě by toto doporučení nemělo být chápáno tak, že má být večerní jídlo tvořeno pouze sacharidy. Abychom splnili vyváženost stravy, měli bychom k večeři přidat hlavně BÍLKOVINY a také nějaký zdravý tuk (např. avokádo, olivový olej, oříšky, semena). Takové jídlo má pak mnohem větší sytící účinek než jídlo složené čistě ze sacharidů, navíc dodá tělu nepostradatelné živiny (aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny). Co se týká bílkovin, důležitý je adekvátní příjem bílkovin nejen ve večeři, ale i v ostatních jídlech, aby nedocházelo při hubnutí k nechtěnému odbourávání svalové tkáně.
Klíčem úspěchu tedy není sacharidy vyřazovat úplně, ale zařazovat je chytře a umět s nimi v jídelníčku správně zacházet 🤓.