2. VHODNÉ ZDROJE SACHARIDŮ
Sacharidy v hlavním jídle pro nás představují především přílohy, mohou jimi být ale i luštěniny (červená čočka, hrách, fazole). Často jsme kvůli pohodlnosti zvyklí na rýži, ale existují i hodnotnější a nutričně bohatější přílohy. Rýže není sice špatnou volbou, ale pokud si ji už vybereme, měli bychom v rámci „zdravého“ jídelníčku volit spíše druhy s nižším glykemickým indexem – např. celozrnná a divoká rýže či rýže basmati. Pokud volíme druhy s vysokým glykemickým indexem (např. jasmínová rýže), může se stát, že velmi rychle dostaneme hlad a chuť na sladké kvůli. Skvělými alternativami rýže jsou také quinoa, pohanka, amarant, brambory, batáty či celozrnné těstoviny. Tyto přílohy dodají více vlákniny, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Velikost přílohy v jednom jídle je individuální a závisí na celkovém energetickém příjmu každého jedince, který si může dovolit. Velké rozdíly v porcích příloh tak mohou být jak u žen a mužů, tak u jednotlivců, kde se můžeme pohybovat mezi 40-150 g přílohy z obilovin v syrovém stavu nebo 100-500 g brambor či batátů v jedné porci.