Odlehčený bramborový salát

  

60 minut

6 porcí

Suroviny:

  • 1 kg brambor varný typ A salátové
  • Cibule
  • 1 lžička olivového oleje
  • 50 g krůtí nebo vysokoprocentní kuřecí šunky
  • 100 g (1 střední kus) mrkve
  • 50 g petržele (kořen)
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 200 g Hollandia bílého selského jogurtu
  • 2 lžičky soli
  • Špetka pepře

Postup:

  1. Brambory omyjeme pod vodou a uvaříme je i se slupkou v hrnci s vodou doměkka, trvá to zhruba 30-40 minut.
  2. Po uvaření necháme brambory vychladnout a potom je oloupeme.
  3. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přesuneme je do mísy.
  4. Hrášek slijeme od nálevu a přidáme ho k bramborám.
  5. Mrkev a petržel oloupeme a obojí uvaříme do měkka. Vaříme přibližně 15-20 minut.
  6. Po uvaření mrkev i petržel nakrájíme na drobné kostičky, a to samé provedeme se sterilovanými okurkami. Vše přidáme do mísy k bramborám.
  7. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na pánvi na trošce oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a restujeme zhruba 3-5 minut.
  8. Orestovanou šunku přidáme k ostatním surovinám.
  9. Přimícháme hořčici a selský jogurt.
  10. Osolíme a opepříme a vše opatrně promícháme.
  11. Salát necháme uležet v lednici nebo na balkóně do druhého dne.
  12. Druhý den ho ochutnáme a případně ještě přisolíme, opepříme.
  13. Podáváme k rybě nebo řízku (nejlépe připraveném na zdravější způsob v troubě).

Energetické hodnoty:

Celkově: 

  • Energie: 5295 kJ (1261 kcal)
  • Bílkoviny: 45 g
  • Sacharidy: 249 g
  • Tuky: 16 g

1 porce: 

  • Energie: 883 kJ (210 kcal)
  • Bílkoviny: 7,5 g
  • Sacharidy: 41,5 g
  • Tuky: 2,7 g