Čokoládová bábovka z červené řepy

90 minut

12 porcí

Suroviny:

  • 1 velká červená řepa
  • 1 mrkev
  • 2 jablka
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 5 vajec
  • 300 g Milko bílého řeckého jogurtu 0%
  • 100 g brusinkového Šmakouna
  • 80 g čekankového sirupu nebo jiného oblíbeného nízkokalorického sladidla (např. stévie)
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 30 g čokoládového proteinu (lze vynechat)
  • 30 g konopných semínek (nebo jiných semínek)
  • 3 lžíce holandského kakaa  

Postup:

  1. Řepu, mrkev a jablka oloupeme, a jablka zbavíme jadřinců. 
  2. Nejdříve si v mixéru rozmixujeme ovesné vločky na ovesnou mouku a přendáme je do mísy.
  3. Poté rozmixujeme mrkev a jablka na ovocno-zeleninové pyré (podle potřeby přidáme trochu vody) a směs přendáme do mísy. 
  4. Zvlášť rozmixujeme oloupanou řepu se šmakounem.
  5. Všechny suroviny důkladně promícháme v míse. 
  6. Přilijeme vejce, přidáme jogurt, kypřicí prášek, proteinový prášek, kakao, semínka a osladíme čekankovým sirupem nebo stévií.
  7. Pořádně vymícháme a těsto přelijeme do silikonové formy na bábovku (pokud nemáme silikonovou formu, tak vyložíme pečicím papírem nebo lehce vymažeme kokosovým olejem). 
  8. Bábovku pečeme cca hodinu na 180 stupňů a těsto průběžně zkoušíme špejlí.
  9. Po upečení necháme vychladnout a potom vyklopíme z formy.
  10. Podáváme.

Energetické hodnoty:

Celkově: 

  • Energie: 1884 kJ (2134 kcal)
  • Bílkoviny: 128 g
  • Sacharidy: 186 g
  • Tuky: 55 g

1 porce: 

  • Energie: 659 kJ (157 kcal)
  • Bílkoviny: 10,7 g
  • Sacharidy: 15,5 g
  • Tuky: 4,6 g