Ačkoliv mnozí z vás jako sportovci jen zakroutí hlavou, jak by mohl někdo vůbec přijímat nedostatek bílkovin, opak je pravdou. S nedostatkem bílkovin se můžeme setkat u začínajících sportovců, jedinců dodržujících nějaký alternativní výživový směr, u lidí se zvýšenými nároky na příjem bílkovin nebo u věčných dietářů.
Bílkoviny jsou pro naše tělo nesmírně důležitou živinou. Bílkoviny jsou stavebním kamenem kosterní svaloviny a mnoha dalších orgánových struktur. Skládají se z aminokyselin, které se dále účastní řady enzymatických a hormonálních funkcí v těle, umožňují transport některých látek (hemoglobin), zajišťují pohyb (aktin, myosin) a účastní se imunitních funkcí (imunoglobuliny). Velmi důležitou roli mají pak u sportovců a fyzicky aktivních lidí, kteří potřebují přijímat ve stravě více bílkovin v důsledku vyššího zastoupení svalové hmoty. Neméně důležité jsou ale i během hubnutí, protože bílkoviny mají vysoký sytící efekt. Jen si zkuste srovnat, když sníte samotné jablko nebo když sníte jablko s bílým jogurtem. Po ovoci bez jogurtu jako zdroje bílkoviny budete mít pravděpodobně dříve hlad nebo se objeví chuť na sladké. Bílkoviny mají také ze všech tří základních živin nejvyšší specificko-dynamický účinek. Pro jejich zpracování v těle je za potřebí větší množství energie, než je tomu u sacharidů a tuků, proto může strava s vyšším obsahem bílkovin lehce navýšit energetický výdej.
Při hubnutí by měly bílkoviny tvořit 20-25 % celkového denního příjmu energie v závislosti na věku, pohlaví, fyzické aktivitě a dalších individuálních faktorech. Nezapomeňte tedy do každého svého jídla přidat bílkovinnou potravinu. Vhodné zdroje jsou ryby, libové maso (kuřecí prsa bez kůže, krůtí prsa, libová vepřová kýta a panenka, hovězí zadní a svíčková, zvěřina, králík atd.), neochucené mléčné výrobky (jogurty, sýry, tvaroh, zakysané mléčné výrobky), vejce, šmakoun, luštěniny nebo třeba tempeh.