Celozrnná pizza

   

35 minut + 60 minut na kynutí těsta

4 porce (2 pizzy)

Suroviny:

Na těsto:

🍀 190 g celozrnné špaldové mouky
🍀 50 g hladké špaldové mouky
🍀 3 lžíce olivového oleje
🍀 9 g sušeného droždí
🍀 200 ml vlažného polotučného mléka
🍀 1/2 lžičky soli
🍀 1 lžíce čekankového sirupu (nebo třtinového cukru)

Na rajčatovou omáčku:

🍀 300 g rajčatové passaty (nebo drcených rajčat v konzervě)
🍀 2 stroužky čerstvého česneku
🍀 Sůl
🍀 1 lžička tymiánu
🍀 1/2 lžičky oregána
🍀 1/2 lžičky bazalky

Další suroviny:

🍀 300 g vepřové šunky nejvyšší jakosti nad 90 % (nebo drůbeží šunky)
🍀 200 g ementálu light (nebo jiného tvrdého sýru do 30 % t.v.s.)
🍀 4 velké žampiony (nebo jiné zeleniny podle chuti)

Postup:

1. V nekovové míse smícháme špaldové mouky, olej, droždí, vlažné mléko, sůl a čekankový sirup
2. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme alespoň na 1 hodinu na teplé místo vykynout.
3. Mezitím v jiné misce smícháme rajčatovou passatu, prolisovaný stroužek česneku a tymián, oregano, bazalku a špetku soli.
4. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a na pečicím papíru vyválíme do kruhu (těsto se může více lepit, ta můžeme kruh “uplácat” rukama).
6. Pečicí papír i s těstem přeneseme na plech, ať máme pevnou podložku.
7. Na těsto rozetřeme směs z rajčat a koření.
8. Navrch poklademe část nakrájených žampionů, plátky šunky a sýra. Zavrstvíme opět žampiony.
9. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 25 až 30 minut.
10. Necháme krátce vychladnout, rozřízneme na kousky a podáváme.

TIP: Na pizzu můžeme přidat libovolné ingredience – např. čerstvá rajčata, kuřecí maso, tuňáka, špenát, ananas, zeleninu atd.

Energetické hodnoty:

Celkově: 

Energie: 9 479 kJ (2 257 kcal)

Bílkoviny: 168 g

Sacharidy: 204 g

Tuky: 88 g

1 porce: 

Energie: 2 370 kJ (564 kcal)

Bílkoviny: 42 g

Sacharidy: 51 g

Tuky: 22 g