Dnešní moderní doba je typická uspěchaným životním stylem. Neustále se za něčím honíme, někam spěcháme a potom nemáme čas na přípravu kvalitního jídla. V rámci jednoduchosti a časové nenáročnosti pak spousta lidí sáhne po snadno dostupných jídlech, jako je sladké pečivo, fast food jídlo, pizza, rohlík se salámem, čokoláda s nízkým obsahem kakaa nebo po průmyslově zpracovaných polotovarech. Konzumace takových jídel ale člověka uspokojí jen na chvíli, a ve výsledku to může vést ještě k větší touze po jídle (časté pocity hladu, chuť na sladké). Důvodem je, že tyto potraviny obsahují vysoké množství rafinovaných sacharidů, cukrů a nevhodných tuků, avšak nedodávají tělu potřebné živiny jako jsou bílkoviny, vitamíny, minerální látky a vláknina. Právě obsah bílkovin v jídle je klíčový, protože bílkoviny jsou základním stavebním kamenem buněk a tkání lidského těla. Kromě toho mají i další důležité funkce a účinky v těle, které ocení nejen lidé s cílem budování svalové hmoty (bílkoviny jsou stavební jednotkou svalů), ale také osoby redukující svou tělesnou hmotnost. Bílkoviny (proteiny) podporují pocit sytosti, protože signalizují uvolňování hormonů potlačujících chuť k jídlu, zpomalují trávení a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi (glykémie). Mají také ze všech tří živin nejvyšší specificko-dynamický účinek stravy, takže jejich zvýšený příjem ve stravě pozitivně ovlivňuje energetický výdej (při trávení bílkovin dochází k vyšším ztrátám energie způsobeným vznikem tepla). Bílkoviny by proto neměly chybět v žádném denním jídle, ať už si svou hmotnost udržujete, nabíráte svaly nebo hubnete. Zde je 12 tipů na svačinky s vysokým obsahem bílkovin, které jsou zdravé, přenosné a nenáročné na přípravu, takže si je můžete užít i na cestách.