Celozrnné obiloviny, jako je například nerafinovaná špalda, patří do zdravé výživy. Tyto obiloviny jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny a mikronutrientů, jako je železo a zinek. Lidé, kteří jedí více celozrnných potravin na úkor moderně zpracovaných obilovin a polotovarů, vykazují nižší riziko mrtvice, infarktu, cukrovky 2. typu a některých druhů rakoviny. Díky obsahu vlákniny a nižšímu glykemickému indexu, celozrnné potraviny podporují také správnou činnost trávení a pomáhají udržet si zdravou váhu. Rafinované obiloviny a výrobky z nich (bílá mouka, bílé pečivo apod.) stejné výhody neposkytují. Z toho důvodu doporučuji vybírat celozrnnou špaldu, hlavně kvůli větším hodnotám obsažené vlákniny. Špaldovou mouku je také lepší vybírat v celozrnné variantě, která se od bílé mouky liší tím, že je při mletí zpracováno celé vyčištěné zrno. Mouka si tak zachovává obalové vrstvy a klíček, které obsahují nejvíce cenných a nutričně hodnotných látek.