Abychom tématu lépe porozuměli, je potřeba si nejprve říct něco o tom, co ten cholesterol vlastně je a odkud se bere. Cholesterol je tuková částice (typ lipidů), kterou si naše tělo přirozeně vytváří samo (endogenní syntéza v játrech), ale přijímáme ji také potravou. Cholesterol je pro tělo nezbytná (esenciální) látka, která je nedílnou součástí buněčných membrán lidského těla. Cholesterol je také důležitý pro tvorbu vitaminu D, steroidních hormonů a žlučových kyselin. Tělo potřebuje určité množství cholesterolu pro své správné fungování, ale pokud jsou hladiny cholesterolu (zejména LDL částic) a krevních tuků (triglyceridů) příliš vysoké, nastává problém, který zvyšuje riziko vážných zdravotních problémů.
Cholesterol je nerozpustný ve vodě a vodném prostředí jako je krev, takže nemůže putovat krví sám. Musí se navázat na tzv. lipoproteiny, které jsou produkovány v játrech a slouží k transportu cholesterolu krví. Lipoproteiny, jak napovídá samotný název, jsou částice složené z tuku a bílkovin. V krvi přenášejí cholesterol a další typ lipidů – triglyceridy (TAG). Rozlišujeme několik forem lipoproteinů, z nichž jsou nejvýznamnější lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL = Low Density Lipoproteins) a lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL = High Density Lipoproteins).