Marokánky

  

Vánoční atmosféra pomalu přichází a s ní i první várky vánočního cukroví. Co to letos zkusit trochu zdravěji bez cukru a bílé mouky?

15 minut

20 ks

Suroviny:

• 100 g jemných ovesných vloček
• 1 lžíce kokosového oleje
• 4 lžíce čekankového sirupu
• 200 ml polotučného mléka
• 100 g sušených švestek
• 100 g neproslazených rozinek
• 50 g mandlí (lze použít i jiné ořechy)
• 80 g 90% čokolády

Postup:

1. Švestky i mandle si nakrájíme na menší kousky.
2. V pánvi rozehřejeme kokosový olej.
3. Přidáme mléko a čekankový sirup, promícháme.
4. Přivedeme k varu, potom přidáme ovesné vločky a promícháme. 5. Do směsi přidáme nakrájené švestky, mandle a rozinky.
6. Za stálého míchání 2 minuty povaříme.
7. Potom odstavíme a necháme trochu vychladnout.
8. Z hmoty vytváříme navlhčenýma rukama placičky (marokánky), které dáváme na plech vyložený pečicím papírem.
9. Pečeme v troubě 20 – 25 minut na 170 ˚C.
10. Po upečení necháme marokánky zcela zchladnout.
11. Připravíme si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme vysokoprocentní čokoládu a zchladlé marokánky v čokoládě z jedné strany namáčíme.

Energetická hodnota:

Celkově: 

Energie: 8 602 kJ (2 048 kcal)
Bílkoviny: 45 g
Sacharidy: 246 g
Tuky: 90 g

Na 1 ks: 

Energie: 8 602 kJ (2 048 kcal)
Bílkoviny: 2,3 g
Sacharidy: 12 g
Tuky: 4,5 g