Rybí olej v doplňcích stravy se vyskytuje v několika různých formách. Zpracování rybího oleje může ovlivnit formu obsažených mastných kyselin, a tím i jeho vstřebatelnost.
• Ryby – v přirozeném zdroji, tedy v celých rybách jsou omega-3 mastné kyseliny přítomny jako volné mastné kyseliny, fosfolipidy a triglyceridy.
• Rybí tuk – v konvenčních doplňcích stravy jsou omega-3 mastné kyseliny většinou přítomny jako triglyceridy.
• Zpracovaný rybí olej – dochází k rafinaci rybího oleje a k převedení triglyceridů na ethylestery, což umožňuje upravit koncentraci DHA a EPA v rybím oleji.
• Reformované triglyceridy – ethylestery ve zpracovaných rybích olejích lze převést zpět na triglyceridy, které se pak nazývají „reformované“ triglyceridy.
Všechny tyto formy mají zdravotní přínos, ale studie naznačují, že vstřebatelnost omega-3 mastných kyselin z ethylesterů není tak dobrá jako z jiných forem.