Korpus: ○ 3 vejce ○ 1 lžíce avokádového nebo olivového oleje ○ 70 g baby špenátu ○ 70 g čekankového sirupu ○ 100 ml polotučného mléka ○ 150 g rýžové mouky ○ 30 g (1 odměrka) proteinového prášku (lze vynechat) ○ 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
Krém: ○ 500 g nízkotučného tvarohu ○ 30 g čekankového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla)
POSTUP:
1. Žloutky, olej, čekankový sirup a baby špenát rozmixujeme najemno v mixéru.
2. Přidáme mléko a znovu promixujeme.
3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
4. Ve větší míse smícháme rýžovou mouku, proteinový prášek a kypřicí prášek do pečiva.
5. Do mísy přidáme rozmixovanou špenátovou směs a vše pořádně promícháme.
6. Opatrně vmícháme sníh z bílků.
7. Hotové těsto na korpus přelijeme do silikonové formy na koláč nebo dort (s průměrem cca 16-18 cm) a pečeme na 170 stupňů 30 minut. Pokud nemáme silikonovou formu, vysteleme jí pečícím papírem.
8. Po upečení necháme korpus vychladnout a poté odkrojíme vrchní část a kraje, které si necháme na ozdobu.
9. Připravíme si krém smícháním tvarohu s čekankovým sirupem.
10. Korpus rozřízneme podélně v půlce, spodní část potřeme krémem a přiklopíme vrchní částí korpusu. Zbytkem krému potřeme i okraje a celý dort zasypeme nadrolenými odkrojky z korpusu.
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 6 513 kJ (1 550 kcal) Bílkoviny: 116 g Sacharidy: 156 g Tuky: 34 g
1 porce:
Energie: 724 kJ (172 kcal) Bílkoviny: 13 g Sacharidy: 17 g Tuky: 4 g