Výživa při potravinových alergiích a intolerancích

Výživa při potravinové alergii

Během posledních let dochází celosvětově k nárůstu alergických reakcí na potraviny. Pravá potravinová alergie zahrnuje nežádoucí reakce organismu na potraviny, které jsou často zprostředkovány imunitními mechanismy. Nejčastější příčinou této reakce je požití potravy bohaté na histamin nebo požití potraviny, ze které se v průběhu trávení v zažívacím traktu histamin uvolňuje.

Potravinová alergie postihuje 6-8 % kojenců, 3-5 % malých dětí a 2-4 % dospělých osob.(2)

Příznaky potravinové alergie

Potravinová alergie se může projevovat s různou intenzitou – od mírných po závažné až k obrazu těžkého anafylaktického šoku. U typické potravinové alergie dochází k postižení následujících orgánových systémů:

  • Hltan, dutina ústní – svědění rtů a v ústní dutině, otok jazyka, obstrukce hrtanu
  • Dýchací cesty – chrapot, astma
  • Kůže: kopřivka, otok, atopická dermatitida
  • Zažívací trakt – průjem, bolesti břicha, zvracení, gastritida
  • Oběhový systém – náhlá hypotenze
  • Anafylaktická reakce – postižení několika orgánů s oběhovým selháním, riziko úmrtí

Nejčastější alergeny v dospělosti:

  • ořechy
  • ryby
  • vejce
  • mák
  • exotické ovoce

Nejčastější alergeny v kojeneckém věku:

  • kravské mléko
  • vejce
  • sója
  • pšenice
  • ryby (treska)
  • burské ořechy

Nejčastější alergeny u dětí staršího věku:

  • ořechy
  • olejnatá semena
  • mořské plody
  • exotické ovoce (kiwi, avokádo)
  • peckoviny (jablka, třešně, švestky)

Léčba potravinové alergie

Jedinou léčbou potravinových alergií je dlouhodobá úplná eliminace vyvolávající potraviny (alergenní složky) z jídelníčku, které vede ke zlepšení symptomatiky. Někdy při striktní dlouhodobé eliminaci (řádově roky) dochází tolerance dané potraviny a člověk ji pak může ve velmi omezeném množství  opravdu opatrně zkusit zařadit do jídelníčku. Současně s úpravou stravy bývají někdy podávána symptomatická léčiva (antihistaminika).

 

Některé alergenní složky potravin mají odlišnou termostabilitu (odolnost vůči tepelnému působení). To znamená, že například některý druh ovoce nebo zeleniny vyvolá vážnou alergickou reakci v syrovém stavu, ale po tepelném zpracování k této reakci nedojde (syrová jablka x vařený jablečný kompot). Některé alergeny jsou ovšem termostabilní a neovlivníme je ani tepelnou úpravou (ořechy, ryby), proto je nezbytné dodržovat striktní vyřazení těchto složek. U některých jedinců je citlivost tak vysoká, že reagují i na inhalační nebo kožní expozici par alergenu z potravy (například při vaření ryb, doteku ořechů).

OBJEDNEJTE SE U NAŠÍ NUTRIČNÍ SPECIALISTKY

Domluvte si osobní schůzku s naší nutriční specialistkou. Cílem komplexní nutriční konzultace je odborné zhodnocení stravovacích návyků klienta, návrh optimálních změn ve výživě a naučení klienta samostatnosti, aby nebyl otrokem počítání kalorií.

JÍDELNÍČEK NA MÍRU

Sestavíme Vám individuální kompletní výživový plán na míru s vyřazením alergenní potraviny.

Použité zdroje
1. Braunová, J., 2001. Potravinová alergie. Interní medicína pro praxi. 12, 556-558.
2. Morris, A. J., 2006. Potravinové alergie Závěry vzdělávacího cyklu EAACI / GA2LEN. 23 s.