Vánoční atmosféra pomalu přichází a s ní i první várky vánočního cukroví. Co to letos zkusit trochu zdravěji bez cukru a bílé mouky?
15 minut
20 ks
SUROVINY:
○ 100 g jemných ovesných vloček ○ 1 lžíce kokosového oleje ○ 4 lžíce čekankového sirupu ○ 200 ml polotučného mléka ○ 100 g sušených švestek ○ 100 g neproslazených rozinek ○ 50 g mandlí (lze použít i jiné ořechy) ○ 80 g 90% čokolády
POSTUP:
1. Švestky i mandle si nakrájíme na menší kousky. 2. V pánvi rozehřejeme kokosový olej. 3. Přidáme mléko a čekankový sirup, promícháme. 4. Přivedeme k varu, potom přidáme ovesné vločky a promícháme. 5. Do směsi přidáme nakrájené švestky, mandle a rozinky. 6. Za stálého míchání 2 minuty povaříme. 7. Potom odstavíme a necháme trochu vychladnout. 8. Z hmoty vytváříme navlhčenýma rukama placičky (marokánky), které dáváme na plech vyložený pečicím papírem. 9. Pečeme v troubě 20 – 25 minut na 170 ˚C. 10. Po upečení necháme marokánky zcela zchladnout. 11. Připravíme si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme vysokoprocentní čokoládu a zchladlé marokánky v čokoládě z jedné strany namáčíme.
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 8 602 kJ (2 048 kcal) Bílkoviny: 45 g Sacharidy: 246 g Tuky: 90 g
1 porce:
Energie: 8 602 kJ (2 048 kcal) Bílkoviny: 2,3 g Sacharidy: 12 g Tuky: 4,5 g