○ 1 kg brambor varný typ A salátové ○ 1 cibule ○ 1 lžička olivového oleje ○ 50 g krůtí nebo vysokoprocentní kuřecí šunky ○ 100 g (1 střední kus) mrkve ○ 50 g petržele (kořen) ○ 100 g sterilovaného hrášku ○ 100 g sterilovaných okurek ○ 1 lžíce francouzské hořčice ○ 200 g Hollandia bílého selského jogurtu ○ 2 lžičky soli ○ Špetka pepře
POSTUP:
1. Brambory omyjeme pod vodou a uvaříme je i se slupkou v hrnci s vodou doměkka, trvá to zhruba 30-40 minut. 2. Po uvaření necháme brambory vychladnout a potom je oloupeme. 3. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přesuneme je do mísy. 4. Hrášek slijeme od nálevu a přidáme ho k bramborám. 5. Mrkev a petržel oloupeme a obojí uvaříme do měkka. Vaříme přibližně 15-20 minut. 6. Po uvaření mrkev i petržel nakrájíme na drobné kostičky, a to samé provedeme se sterilovanými okurkami. Vše přidáme do mísy k bramborám. 7. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na pánvi na trošce oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a restujeme zhruba 3-5 minut. 8. Orestovanou šunku přidáme k ostatním surovinám. 9. Přimícháme hořčici a selský jogurt. 10. Osolíme a opepříme a vše opatrně promícháme. 11. Salát necháme uležet v lednici nebo na balkóně do druhého dne. 12. Druhý den ho ochutnáme a případně ještě přisolíme, opepříme. 13. Podáváme k rybě nebo řízku (nejlépe připraveném na zdravější způsob v troubě).
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 5295 kJ (1261 kcal) Bílkoviny: 45 g Sacharidy: 249 g Tuky: 16 g
1 porce:
Energie: 883 kJ (210 kcal) Bílkoviny: 7,5 g Sacharidy: 41,5 g Tuky: 2,7 g