ODLEHČENÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

  

60 minut

6 porcí

SUROVINY:

○ 1 kg brambor varný typ A salátové
○ 1 cibule
○ 
1 lžička olivového oleje
50 g krůtí nebo vysokoprocentní kuřecí šunky
○ 100 g (1 střední kus) mrkve
○ 
50 g petržele (kořen)
○ 
100 g sterilovaného hrášku
○ 
100 g sterilovaných okurek
○ 
1 lžíce francouzské hořčice
○ 
200 g Hollandia bílého selského jogurtu
○ 
2 lžičky soli
○ 
Špetka pepře

POSTUP:

1. Brambory omyjeme pod vodou a uvaříme je i se slupkou v hrnci s vodou doměkka, trvá to zhruba 30-40 minut.
2. Po uvaření necháme brambory vychladnout a potom je oloupeme.
3. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přesuneme je do mísy.
4. Hrášek slijeme od nálevu a přidáme ho k bramborám.
5. Mrkev a petržel oloupeme a obojí uvaříme do měkka. Vaříme přibližně 15-20 minut.
6. Po uvaření mrkev i petržel nakrájíme na drobné kostičky, a to samé provedeme se sterilovanými okurkami. Vše přidáme do mísy k bramborám.
7. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na pánvi na trošce oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a restujeme zhruba 3-5 minut.
8. Orestovanou šunku přidáme k ostatním surovinám.
9. Přimícháme hořčici a selský jogurt.
10. Osolíme a opepříme a vše opatrně promícháme.
11. Salát necháme uležet v lednici nebo na balkóně do druhého dne.
12. Druhý den ho ochutnáme a případně ještě přisolíme, opepříme.
13. Podáváme k rybě nebo řízku (nejlépe připraveném na zdravější způsob v troubě).

NUTRIČNÍ HODNOTY:

Celkově: 

Energie: 5295 kJ (1261 kcal)
Bílkoviny: 45 g
Sacharidy: 249 g
Tuky: 16 g

1 porce: 

Energie: 883 kJ (210 kcal)
Bílkoviny: 7,5 g
Sacharidy: 41,5 g
Tuky: 2,7 g

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *