Výživa při laktózové intoleranci

Výživové poradenství při laktózové intoleranci

V poslední době se zvyšuje výskyt potravinových alergií a intolerancí, a velmi častou formou potravinové intolerance je právě laktózová intolerance. V NutriD poradně Vám poradíme, jak se při tomto omezení správě stravovat, vybírat vhodné potraviny a v případě zájmu Vám sestavíme individuální výživový plán se sníženým obsahem laktózy tak, aby byl Váš jídelníček pestrý, nutričně vyvážený a chutný.

Intolerance na laktózu (mléčný cukr)

Intolerance laktózy je enzymatická porucha, kdy v lidském těle chybí nebo nefunguje enzym laktáza. Enzym laktáza štěpí mléčný cukr (laktózu) na dva jednoduché cukry – glukózu a galaktózu. Laktóza, která není rozštěpená v tenkém střevě, přechází do tlustého střeva, kde s sebou stahuje vodu a minerály. Ve střevě se pak vytvářejí plyny a kyseliny, které vedou k nepříjemným trávicím potížím. Vysoká aktivita enzymu laktáza a schopnost trávit laktózu je přítomna u především kojenců, kdy je mléko, jakožto hlavní zdroj laktózy, dominantní složkou jejich stravy. S věkem fyziologicky klesá aktivita enzymu střevní laktázy, a může klesat i v důsledku různých onemocnění (např. celiakie, Crohnova choroba). U některých jedinců přetrvává aktivita enzymu laktáza i v dospělém věku v důsledku polymorfismů odpovědných za tzv. laktázovou perzistenci. Takoví jedinci jsou schopni štěpit a trávit laktózu a mléčné produkty i v dospělém věku. Jedná se především o země severní Evropy, tato mutace se však vyskytuje i u dalších Evropanů, ve Švédsku a Dánsku. Laktózovou intolerancí trpí v Evropě přibližně 5-15 % populace. (1)

Strava při laktózové intoleranci

Léčbou intolerance laktózy (nedostatku enzymu laktázy) je eliminační dieta, tedy vyřazení laktózy ze stravy nebo omezení laktózy na takové množství, které nezpůsobuje jedinci klinické projevy. Porucha trávení laktózy nemusí vždy způsobit symptomy nesnášenlivosti laktózy. Někteří jedinci jsou totiž schopni tolerovat určité množství laktózy a tolerují individuálně až do 12 g laktózy v jedné dávce bez jakýchkoliv nebo malých příznaků.(2) Při intoleranci laktózy proto není nutné z jídelníčku vyřazovat kompletně veškeré mléčné produkty. V závislosti na toleranci každého jedince lze konzumovat vybrané mléčné výrobky. Laktózová intolerance by neměla být zaměňována s alergií na bílkovinu kravského mléka, k čemu velmi často dochází, neboť při její léčbě a dodržování stravy je nutné postupovat odlišně (vyřadit mléko a veškeré mléčné výrobky ze stravy).

OBJEDNEJTE SE U NAŠÍ NUTRIČNÍ SPECIALISTKY

Domluvte si osobní schůzku s naší nutriční specialistkou. Cílem komplexní nutriční konzultace je odborné zhodnocení stravovacích návyků klienta, návrh optimálních změn ve výživě a naučení klienta samostatnosti, aby nebyl otrokem počítání kalorií.

JÍDELNÍČEK NA MÍRU

Sestavíme Vám individuální kompletní výživový plán na míru s nízkým obsahem laktózy.

Speciální výživový program BEZLAK

Program je určen pro: osoby s intolerancí mléčného cukru laktózy (laktózová intolerance), které nemohou konzumovat klasické mléčné výrobky

Charakteristika programu: Jídelníček programu BEZLAK obsahuje pouze přirozeně bezlaktózové potraviny, potraviny s nízkým obsahem laktózy a speciální bezlaktózové mléčné výrobky.

Délka programu: 3 měsíce

Obsah programu:

  • 3x nutriční konzultace (3×60 minut)
  • 3x diagnostika tělesného složení na přístroji InBody
  • Analýza nutričního stavu a současného jídelníčku
  • Individuální výživový plán bez laktózy
  • Seznam vhodných a nevhodných potravin
  • Manuál zásad zdravé životosprávy
  • Asistovaný nákup v supermarketu (60 minut)

Cena programu: 3.400 Kč

Použité zdroje
1. Lactose intolerance: Overview [online]. In: InformedHealth.org. Sep 15, 2010 [cit. 10.10.2019]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310267/
2. Wilt, T. J. et al., 2010. Lactose intolerance and health. Evidence report/technology assessment. 192, 1-410.