Mezi omega-3 řadíme kyselinu alfa-linolenovou, EPA a DHA. Působí protizánětlivě, neuroprotektivně a slouží jako prekurzory důležitých neurotransmiterů. Velmi významný je také jejich preventivní účinek na kardiovaskulární onemocnění. Mezi hlavní zástupce omega-6 patří kyselina linolová a kyselina arachidonová. Při jejich metabolismu však vznikají látky podporující zánětlivé reakce. Omega-6 a omega-3 se v organismu metabolizují stejným enzymatickým procesem, proto se při nadbytku omega-6 může stát, že budou ,,konkurovat“ důležitým omega-3 a budou přednostně metabolizovány. V organismu pak budou probíhat ve zvýšené míře patologické zánětlivé reakce. Chia semínka obsahují 8x více omega-3 mastných kyselin než losos a obsahují jich dokonce více než lněná semínka. Nicméně, konzumace ryb je ceněná zejména kvůli obsahu prospěšných EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová), které nelze nahradit žádnými semínky ani jinými rostlinnými zdroji omega-3 mastných kyselin.