O prospěšnosti zeleniny nemá cenu do hloubky diskutovat. Jednak je výborným zdrojem nezbytných vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a dalších tělu prospěšných látek, jako jsou flavonoidy. Neméně důležitý význam má však vysoký obsah vlákniny, která se podílí na správném fungování střeva, zasahuje do imunitních funkcí, podílí se na regulaci hladiny krevního cukru a cholesterolu, a sehrává tak roli v prevenci celé řady chorob (zejména srdečně-cévních a nádorových onemocnění). Zelenina a ovoce je proto velmi zásadní složkou pestrého jídelníčku zdravých dětí i dospělých.
Stav konzumace zeleniny u dětí je stále kritický, přičemž si za dětské vybírání v jídle mohou mnohdy sami rodiče. Přehnaně nutíme, křičíme, vyhrožujeme, vydíráme, žadoníme, spěcháme, běháme se lžící, kriticky stojíme, odměňujeme, prostě děláme vše jen proto, aby se dítě něčeho najedlo, místo toho, aby se dítě u jídla cítilo příjemně. Důsledkem nedostatku zeleniny pak je, že dětem chybí spousta důležitých vitamínů a antioxidantů. Při nedostatečné konzumaci ovoce a zeleniny je největším rizikem deficit vitamínu C a vitamínů ze skupiny B. Nedostatek ovoce a zeleniny však může vést i k dalším problémům. Pokud dítě v jídelníčku nepřijímá dostatek vlákniny, může se objevit chronická zácpa.