MRKVOVÝ DORT

   

60 minut

15 porcí

SUROVINY:

Těsto – suché ingredience

150 g celozrnné špaldové mouky
250 g hladké pohankové mouky
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžíce mleté skořice
2 lžičky jedlé sody
Špetka muškátového oříšku

Těsto – mokré ingredience

3 velké mrkve (cca 300 g)
4 ks jablka (cca 400 g čistá hmota)
4 vejce
130 g kešu natural (nebo vlašských ořechů)
230 ml podmáslí (nebo neochuceného kefírového mléka)
1 lžička vanilkového extraktu
150 g čekankového sirupu

Náplň

500 g nízkotučného tvarohu
4 lžíce čekankového sirupu

POSTUP:

1. Připravíme si formu na pečení o průměru cca 20-22 cm.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C.

3. Všechny suché ingredience na těsto smícháme v jedné míse dohromady.

4. Mrkve oloupeme a očistíme. Jablka také oloupeme a zbavíme jádřinců.

5. V mixéru rozmixujeme ořechy, mrkev, jablka, vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a čekankový sirup (všechny “mokré suroviny”).

6. Ke směsi do mixéru přidáme suché suroviny a jemně zašleháme.

7. Vzniklou směs vlijeme do formy (nejlépe silikonové, pokud nemáte, tak vyložte formu pečicím papírem).

8. Pečeme 40-45 minut na 180 °C.

9. Hotový korpus necháme vychladnout a poté opatrně vyjmeme z formy.

10. Ostrým nožem korpus v polovině podélně přepůlíme a horní polovinu opatrně přesuneme vedle.

11. Připravíme si náplň smácháním tvarohu s čekankovým sirupem.

12. Náplň vrstvíme na spodní část korpusu, následně přiklopíme druhým korpusem a natřeme i shora a zboku (kolem okrajů).

13. Ozdobíme podle libosti, například posypejte oříšky nebo skořicí.

14. Dort skladujeme v lednici přikrytý potravinovou folií, aby neoschnul.

NUTRIČNÍ HODNOTY:

Celkově: 

Energie: 14 372 kJ (3 422 kcal)
Bílkoviny: 165 g
Sacharidy: 437 g
Tuky: 93 g

1 porce: 

Energie: 958 kJ (228 kcal)
Bílkoviny: 11 g
Sacharidy: 29 g
Tuky: 6 g

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *