MRKVOVÝ DORT

Suroviny

Těsto – suché ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g hladké pohankové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka muškátového oříšku

Těsto – mokré ingredience

  • 3 velké mrkve (cca 300 g)
  • 4 ks jablka (cca 400 g čistá hmota)
  • 4 vejce
  • 130 g kešu natural (nebo vlašských ořechů)
  • 230 ml podmáslí (nebo neochuceného kefírového mléka)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g čekankového sirupu

Náplň

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 4 lžíce čekankového sirupu

Postup

  1. Připravíme si formu na pečení o průměru cca 20-22 cm.
  2. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  3. Všechny suché ingredience na těsto smícháme v jedné míse dohromady.
  4. Mrkve oloupeme a očistíme. Jablka také oloupeme a zbavíme jádřinců.
  5. V mixéru rozmixujeme ořechy, mrkev, jablka, vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a čekankový sirup (všechny „mokré suroviny“).
  6. Ke směsi do mixéru přidáme suché suroviny a jemně zašleháme.
  7. Vzniklou směs vlijeme do formy (nejlépe silikonové, pokud nemáte, tak vyložte formu pečicím papírem).
  8. Pečeme 40-45 minut na 180 °C.
  9. Hotový korpus necháme vychladnout a poté opatrně vyjmeme z formy.
  10. Ostrým nožem korpus v polovině podélně přepůlíme a horní polovinu opatrně přesuneme vedle.
  11. Připravíme si náplň smácháním tvarohu s čekankovým sirupem.
  12. Náplň vrstvíme na spodní část korpusu, následně přiklopíme druhým korpusem a natřeme i shora a zboku (kolem okrajů).
  13. Ozdobíme podle libosti, například posypejte oříšky nebo skořicí.
  14. Dort skladujeme v lednici přikrytý potravinovou folií, aby neoschnul.

Nutriční hodnoty

Celkově (12 porcí)

1 porce (1 ks)

3422
Energetická hodnota (kcal)
285
Energetická hodnota (kcal)
165
Bílkoviny
13.75
Bílkoviny
437
Sacharidy
36.4
Sacharidy
93
Tuky
7.75
Tuky