60 minut
15 porcí
SUROVINY:
Těsto – suché ingredience
○ 150 g celozrnné špaldové mouky○ 250 g hladké pohankové mouky○ 2 lžičky kypřícího prášku○ 2 lžíce mleté skořice○ 2 lžičky jedlé sody○ Špetka muškátového oříšku
Těsto – mokré ingredience
○ 3 velké mrkve (cca 300 g)○ 4 ks jablka (cca 400 g čistá hmota)○ 4 vejce○ 130 g kešu natural (nebo vlašských ořechů)○ 230 ml podmáslí (nebo neochuceného kefírového mléka)○ 1 lžička vanilkového extraktu○ 150 g čekankového sirupu
Náplň
○ 500 g nízkotučného tvarohu○ 4 lžíce čekankového sirupu
POSTUP:
1. Připravíme si formu na pečení o průměru cca 20-22 cm.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C.
3. Všechny suché ingredience na těsto smícháme v jedné míse dohromady.
4. Mrkve oloupeme a očistíme. Jablka také oloupeme a zbavíme jádřinců.
5. V mixéru rozmixujeme ořechy, mrkev, jablka, vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a čekankový sirup (všechny “mokré suroviny”).
6. Ke směsi do mixéru přidáme suché suroviny a jemně zašleháme.
7. Vzniklou směs vlijeme do formy (nejlépe silikonové, pokud nemáte, tak vyložte formu pečicím papírem).
8. Pečeme 40-45 minut na 180 °C.
9. Hotový korpus necháme vychladnout a poté opatrně vyjmeme z formy.
10. Ostrým nožem korpus v polovině podélně přepůlíme a horní polovinu opatrně přesuneme vedle.
11. Připravíme si náplň smácháním tvarohu s čekankovým sirupem.
12. Náplň vrstvíme na spodní část korpusu, následně přiklopíme druhým korpusem a natřeme i shora a zboku (kolem okrajů).
13. Ozdobíme podle libosti, například posypejte oříšky nebo skořicí.
14. Dort skladujeme v lednici přikrytý potravinovou folií, aby neoschnul.
Celkově:
Energie: 14 372 kJ (3 422 kcal)Bílkoviny: 165 gSacharidy: 437 gTuky: 93 g
1 porce:
Energie: 958 kJ (228 kcal)Bílkoviny: 11 gSacharidy: 29 gTuky: 6 g
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *
Komentář *
Jméno *
E-mail *
Webová stránka