Pamatujete si na tuto dobrotu, kterou pekly babičky, když jste byli malí? Spojení chutí jablek, skořice a tvarohu může být nejen lahodné, ale i zdravé. Pokud máte doma zásobu jablek, zkuste třeba tento recept 🙂
45 minut
15 porcí
SUROVINY:
Těsto:
○ 500 g ovesných vloček
○ 2 žloutky
○ 380 g Skyr natur
○ 2 lžíce Flavdrops vanilkových kapek (stévie)
○ 2 lžíce kokosového oleje (v tekutém stavu)
○ 1 lžička kypřicího prášku
Tvarohová vrstva:
○ 500 g Jaroměřického tvarohu
○ 2 lžíce čekankového sirupu
○ 2 bílky
○ cca 100 ml polotučného mléka (na zředění)
Jablečná vrstva
○ 5 ks jablek
○ 1 lžička skořice
○ pár kapek Flavdrops
POSTUP:
1. Vejce – oddělíme si bílky od žloutků.
2. Ovesné vločky rozmixujeme na mouku, smícháme se žloutky, Skyrem, kokosovým olejem, vanilkovými Flavdrops a kypřicím práškem.
3. Rukama postupně zpracujeme hutnější těsto a polovinu si oddělíme.
4. První polovinu napěchujeme na dno obdélníkového pekáče vyloženého pečicím papírem.
5. Z tvarohu, bílků a čekankového sirupu si uděláme tvarohovou vrstvu, kterou trochu zředíme mlékem.
6. Tvarohovou vrstvu poskládáme rovnoměrně na těsto a připravíme si jablečnou vrstvu.
7. Jablka oloupeme a nastrouháme do mísy nahrubo, přidáme skořici, stévii a důkladně promícháme.
8. Jablka pak naskládáme na tvaroh.
9. Nakonec vezmeme druhou polovinu těsta a nastrouháme jí na struhadle a posypeme celý koláč.
10. Pečeme na 180 stupňů 30 minut.
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 14 690 kJ (3 498 kcal) Bílkoviny: 214 g Sacharidy: 482 g Tuky: 72 g
1 porce:
Energie: 980 kJ (233 kcal) Bílkoviny: 14 g Sacharidy: 32 g Tuky: 5 g