Arašídová kolečka s čokoládou

 

20 minut

8 porcí

Suroviny:

  • 65 g arašídového másla (nebo jiného ořechového másla, např. mandlového másla)
  • 65 g kokosového oleje (v tuhém stavu)
  • 1 vejce
  • 65 g hladké špaldové mouky
  • 60 g čekankového sirupu (nebo stévie či jiného oblíbeného sladidla)
  • Špetka jedlé sody
  • 40 g vysokoprocentní čokolády s obsahem kakaa nad 80 %
  • 8 ks vlašských ořechů

Postup:

  1. V míse smícháme arašídové máslo s kokosovým olejem v pevném stavu (případně ho dáme na chvíli ztuhnout do lednice).
  2. Přidáme vejce, špaldovou mouku, jedlou sodu, čekankový sirup nebo jiné sladidlo a pořádně promícháme.
  3. Ze vzniklého těsta tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu, které naskládáme v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pomocí lžíce do každé kuličky uděláme důlek a pečeme 10 minut při 170 ˚C.
  5. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme vysokoprocentní čokoládu.
  6. Hotová upečená kolečka vyndáme z trouby a důlek zalijeme rozpuštěnou čokoládou a na ní položíme ořech.
  7. Necháme vychladnout.
  8. Podáváme.

Energetické hodnoty:

Celkově: 

  • Energie: 7805 kJ (1858 kcal)
  • Bílkoviny: 41 g
  • Sacharidy: 77 g
  • Tuky: 147 g

1 porce: 

  • Energie: 976 kJ (232 kcal)
  • Bílkoviny: 5,1 g
  • Sacharidy: 9,6 g
  • Tuky: 7,75 g