LINECKÉ ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

  

50 minut

cca 50 ks

Suroviny:

  • 188 g hladké špaldové mouky
  • 100 g kokosového oleje (v pevném stavu)
  • 120 g čekankového sirupu
  • 2 vaječné žloutky
  • 5 kapek citronové šťávy
  • troška citronové kůry (nejlépe bio)

Postup:

  1. Na vál postupně přes sítko prosejeme špaldovou mouku.
  2. Přidáme čekankový sirup, ztuhlý kokosový olej (pokud máte v tekutém stavu, dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice).
  3. Dále přidáme žloutky, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
  4. Rukama vypracujeme hladké těsto bez hrudek.
  5. Těsto necháme uležet nejlépe přes noc v lednici nebo alespoň na půl hodiny v chladu.
  6. Potom těsto vytáhneme a necháme chvilku při pokojové teplotě.
  7. Na lehce pomoučeném vále (špaldovou moukou) vyválíme pomocí válečku na těsto plát vysoký zhruba 2-3 milimetry. Podle potřeby přidáváme špaldovou mouku.
  8. Z vyválené placky vykrajujeme různé tvary.
  9. Vykrojené tvary pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 7 minut na 180 ˚C (u horkovzdušné trouby na 165 ˚C).
  10. Po vytažení z trouby necháme krátce vychladnout a následně opatrně přendáváme do krabice nebo slepujeme domácí marmeládou.

Energetické hodnoty:

Celkově: 

  • Energie: 8056 kJ (1919 kcal)
  • Bílkoviny: 32 g
  • Sacharidy: 138 g
  • Tuky: 118 g

1 kousek: 

  • Energie: 161 kJ (38 kcal)
  • Bílkoviny: 0,64 g
  • Sacharidy: 2,76 g
  • Tuky: 0,2 g