○ 188 g hladké špaldové mouky ○ 100 g kokosového oleje (v pevném stavu) ○ 120 g čekankového sirupu ○ 2 vaječné žloutky ○ 5 kapek citronové šťávy ○ troška citronové kůry (nejlépe bio)
POSTUP:
1. Na vál postupně přes sítko prosejeme špaldovou mouku. 2. Přidáme čekankový sirup, ztuhlý kokosový olej (pokud máte v tekutém stavu, dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice). 3. Dále přidáme žloutky, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. 4. Rukama vypracujeme hladké těsto bez hrudek. 5. Těsto necháme uležet nejlépe přes noc v lednici nebo alespoň na půl hodiny v chladu. 6. Potom těsto vytáhneme a necháme chvilku při pokojové teplotě. 7. Na lehce pomoučeném vále (špaldovou moukou) vyválíme pomocí válečku na těsto plát vysoký zhruba 2-3 milimetry. Podle potřeby přidáváme špaldovou mouku. 8. Z vyválené placky vykrajujeme různé tvary. 9. Vykrojené tvary pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 7 minut na 180 ˚C (u horkovzdušné trouby na 165 ˚C). 10. Po vytažení z trouby necháme krátce vychladnout a následně opatrně přendáváme do krabice nebo slepujeme domácí marmeládou.
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 8056 kJ (1919 kcal) Bílkoviny: 32 g Sacharidy: 138 g Tuky: 118 g
1 kousek:
Energie: 161 kJ (38 kcal) Bílkoviny: 0,64 g Sacharidy: 2,76 g Tuky: 0,2 g