LOSOS S ČERVENOU ČOČKOU

  

60 minut

1 porce

Suroviny:

  • 50 g červené čočky
  • Cibule
  • 1 lžička olivového oleje
  • ½ ks mrkve
  • ½ ks petržele
  • Majoránka sušená
  • Sůl, pepř, tymián
  • Česnek čerstvý
  • Citronová šťáva
  • Petrželka čerstvá
  • 150 g čerstvého lososa
  • 1 ks pomeranče

Postup:

  1. Čočku dáme do hrnce a několikrát ji vymyjeme vodou od nečistot. 
  2. Potom dáme čočku vařit spolu s majoránkou, tymiánem a solí. Vaříme podle návodu na obalu.
  3. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemno.
  4. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky.
  5. Nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou mrkev a petržel, prolisovaný česnek, sůl, pepř, citronovou šťávu a vše krátce orestujeme.
  6. Podlijeme zhruba 150 ml vody.
  7. Asi 5 minut vaříme na mírném plameni a potom přidáme uvařenou čočku. Důkladně promícháme a pak vypneme plotnu.
  8. Nakonec do salátu přidáme nasekanou čerstvou petrželku a podle chuti dosolíme a opepříme.
  9. Připravíme si lososa. Z lososa odstraníme kůži a případně ho i vykostíme. 
  10. Lososa položíme na předem rozpálenou pánev s trochou vody, přidáme na plátky nakrájený a předem důkladně omytý pomeranč i s kůrou, osolíme a opepříme. Dusíme pod poklicí na mírném stupni do měkka. Dochutíme.
  11. Lososa servírujeme se salátem z červené čočky.

Energetické hodnoty:

Celkově: 

  • Energie: 2729 kJ (650 kcal)
  • Bílkoviny: 45 g
  • Sacharidy: 56 g
  • Tuky: 27 g

1 porce: 

  • Energie: 2729 kJ (650 kcal)
  • Bílkoviny: 45 g
  • Sacharidy: 56 g
  • Tuky: 27 g