POSTUP:
1. Čočku dáme do hrnce a několikrát ji vymyjeme vodou od nečistot.
2. Potom dáme čočku vařit spolu s majoránkou, tymiánem a solí. Vaříme podle návodu na obalu.
3. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno.
4. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky.
5. Nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou mrkev a petržel, prolisovaný česnek, sůl, pepř, citronovou šťávu a vše krátce orestujeme.
6. Podlijeme zhruba 150 ml vody.
7. Asi 5 minut vaříme na mírném plameni a potom přidáme uvařenou čočku. Důkladně promícháme a pak vypneme plotnu.
8. Nakonec do salátu přidáme nasekanou čerstvou petrželku a podle chuti dosolíme a opepříme.
9. Připravíme si lososa. Z lososa odstraníme kůži a případně ho i vykostíme.
10. Lososa položíme na předem rozpálenou pánev s trochou vody, přidáme na plátky nakrájený a předem důkladně omytý pomeranč i s kůrou, osolíme a opepříme. Dusíme pod poklicí na mírném stupni do měkka. Dochutíme.
11. Lososa servírujeme se salátem z červené čočky.