Celozrnné bulky

   

35 minut + hodina na kynutí

8 porcí

Suroviny:

🍀 400 g celozrnné špaldové mouky
🍀 100 g hladké špaldové mouky (nevynechávejte kvůli nakynutí)
🍀 7 g sušeného droždí (můžeme použít i čerstvé)
🍀 1 lžička soli
🍀 300 ml polotučného mléka
🍀 40 g olivového oleje
🍀 1 vejce (na potření)
🍀 2 lžíce slunečnicových semínek

Postup:

1.​ V míse smícháme obě mouky, droždí a sůl.
2. Přidáme vlažné mléko a olej.
3. Rukama nebo vařečkou důkladně propracujeme v těsto (můžeme použít i kuchyňského robota).
4. Vyhnětené těsto dáme do plastové nádoby, zakryjeme potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou.
5. Necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
6. Po hodině z těsta oddělujeme kousky a vytvarujeme vždy tvar bulky.
7. Dáme na plech vyložený pečícím papírem.
8. Stejný postup opakujeme s ostatními díly těsta.
9. Troubu předehřejeme na 190 °C.
10. Bulky na plechu ještě přikryjeme potravinářskou fólií, utěrkou a necháme je dokynout na teplém místě (např. na plotně nad rozehřátou troubou nebo nad horkým hrncem) dalších 30 minut.
11. Poté úterku i fólii sundáme a každou bulku potřeme rozšlehaným vejcem pomocí mašlovačky.
12. Posypeme semínky.
13. Pečeme 25 minut na 190 °C vše dohromady (těsto nenecháváme dlouho stát, aby nepřekynulo).
14. Po upečení bulky ihned sundáme z plechu (např. na prkénko nebo talíř) a přikryjeme je vlhkou utěrkou zhruba na 15 minut.
15. Potom bulky odkryjeme a necháme je úplně vychladnout.
16. Skladujeme v dřevěné nádobě, košíku či v plastové nádobě přikryté utěrkou. Nedáváme do sáčku, aby „nezgumovatěly“ a nenecháváme je odkryté, aby neztvrdly.​

 

JAK UDĚLAT ROHLÍKY?

Těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl vytvarujeme do kuličky. Každou kuličku rozválíme válečkem nebo rukou na placku ve tvaru kruhu, kterou rozkrojíme na 4 rovnocenné díly (tak jako pizzu). Každý trojúhelník se zakulaceným okrajem smotáme od nejširší části (kulatého okraje) po špičku a mírně prohněteme. Dále postupujeme stejně podle postupu od bodu č. 7.

Energetické hodnoty:

Celkově: 

Energie: 10 304 kJ (2 453 kcal)

Bílkoviny: 91 g

Sacharidy: 373 g

Tuky: 73 g

1 porce: 

Energie: 1 288 kJ (307 kcal)

Bílkoviny: 11,3 g

Sacharidy: 47 g

Tuky: 9,1 g