DÝŇOVÁ BUCHTA S NÁPLNÍ

   

Víte, že…? Dýně je bohatá na vlákninu, která podporuje trávení, stabilní hladinu krevního cukru a pomáhá snižovat cholesterol. Dokáže na sebe vázat toxiny a pomáhá je vylučovat z těla. Dýně obsahuje málo sacharidů a skoro žádné tuky. Na druhé straně vyniká vysokým množstvím betakarotenu (provitaminu A) a minerálů jako draslík a vápník.

45 minut

15 porcí

SUROVINY:

 300 g dýňového pyré (z Hokkaidó dýně)
350 g Skyru natur (nebo tvarohu či bílého jogurtu)
300 ml polotučného mléka
 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
 200 g jemných ovesných vloček
60 g 100% arašídového másla
50 g celozrnné špaldové mouky
 
50 g vanilkového proteinového prášku (lze vynechat)
 
100 ml čekankového sirupu (nebo pár kapek stévie)
 
2 větší jablka
 1 lžíce prášku do pečiva
 
špetka jedlé sody
 
vanilkové aroma
 
2 lžíce hořkého kakaa

POSTUP:

1. Připravíme si dýňové pyré. Hokkaidó dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dáme péct na plech vyložený pečicím papírem (cca 20 minut na 180 stupňů). Necháme vychladnout a rozmixujeme v mixéru s trochou vody na tužší pyré.
2. Ovesné vločky rozmixujeme na ovesnou mouku. Přendáme do mísy.
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rozmixujeme na pyré. Odložíme si bokem
4. 
Nejdříve smícháme sypké ingredience – rozmixované ovesné vločky, špaldovou mouku, vanilkový protein, prášek do pečiva a jedlou sodu.
5. V druhé míse smícháme dýňové pyré, jablečné pyré, žloutky, Skyr, arašídové máslo, vanilkové aroma, mléko a pořádně promícháme.
6. K suchým surovinám přidáme mokré suroviny a důkladně promícháme.
7. Nakonec osladíme čekankovým sirupem nebo stévií.
8. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej zamícháme do těsta.
9. Asi 1/3 těsta si oddělíme do druhé mísy a přimícháme do ní hořké kakao.
10. Na plech vyložený pečicím papírem vrstvíme nejdříve polovinu světlého těsta, potom kakaové těsto a na vrch opět světlé těsto.
11. Pečeme 35-40 minut na 180 stupňů.

NUTRIČNÍ HODNOTY:

Celkově:

Energie: 10 617 kJ (2 528 kcal)
Bílkoviny: 161 g
Sacharidy: 181 g
Tuky: 68 g

1 porce:

Energie: 708 kJ (169 kcal)
Bílkoviny: 10,7 g
Sacharidy: 12 g
Tuky: 4,5 g